Skip to main content
Blog

Strengthfinders

Strengthfinders
Wie wil niet iedere dag doen waar hij/zij het beste in is? Toch gebeurt vaak het omgekeerde. We richten ons vooral op het verbeteren van de punten waar we niet zo goed in zijn, terwijl we ons ook hadden kunnen richten op onze sterke punten. Van een 8 maak je immers makkelijker een 9, dan van een 4 een 6. Waarom doen we dat dan toch zo weinig? Mogelijk door onze volksaard of ons schoolsysteem. Feit is dat als je je sterke kanten kent en benut, je mogelijkheden aanzienlijk groter worden.

Om mensen te helpen bij het vinden van hun sterke punten heeft onderzoeksorganisatie Gallup (www.gallup.com) StrengthsFinders ontwikkeld. Het is gebaseerd op het werk van Donald Clifton, de geestelijk vader van de sterktepsychologie. Het gaat uit van 34 kwaliteiten (talenten), zoals positiviteit, strategisch en actiegerichtheid. Aan de hand van een test wordt iemands individuele rangorde bepaald. Met op nummer 1 iemands sterkste punt en op 34 het minst sterke punt. De top 5 is het rijtje om mee aan de slag te gaan.

Het boek ‘Ontdek je sterke punten’ van Marcus Buckingham beschrijft het gedachtegoed van de StrengthFinders en hoe je ermee aan de slag kan gaan. Het was destijds een bestseller, toch heb ik het een lange tijd links laten liggen. Het leek mij zo’n typisch Amerikaans boek. Ja dat is het, maar inmiddels weet ik dat het gedachtengoed klopt. Gelukkig kreeg ik de kans om mijn eerste oordeel te herzien. Een organisatie waar ik een workshop had gegeven, bleek er al jaren mee te werken en nodigde mij uit de test te doen. Het gaf mij nog beter inzicht in mijn kwaliteiten. Bijvoorbeeld waarom ik het zo leuk vind om win-win oplossingen te bedenken (talent: strategisch), waarom de tijd vliegt als ik me verdiep in vakliteratuur en tegelijkertijd vaak nieuwe producten en diensten bedenk (talent: ontwikkelaar) en ook waarom ik bij alles en iedereen er het beste uit wil halen (talent: maximizer). Door dit inzicht zet ik mijn sterke punten nog gerichter in of weet wanneer ik ze juist beter niet of minder kan inzetten.

Gallup heeft onderzocht dat mensen die in hun werk hun sterke punten kunnen benutten zes keer meer betrokken zijn. Ook verdrievoudigt het de kwaliteit van leven. Cijfers waarmee winst valt te behalen. Letterlijk en figuurlijk. Wat zijn jouw (echte) sterke punten?!