Skip to main content
Blog

Eerst doen, dan denken!

Eerst doen, dan denken!

Veel artsen komen bij mij met loopbaanvragen. Ze zijn niet gelukkig in hun huidige baan maar hebben geen idee wat ze dan wél willen. Ze piekeren zich suf en komen er maar niet uit. ‘Ik blijf maar in cirkels ronddraaien en kom tot niks’ hoor ik ze vaak verzuchten.

Hoe komt dat of beter gezegd hoe komen ze daar uit?

Heel simpel: door te stoppen met denken en dingen te gaan doen. In de woorden van Leonardo da Vinci ‘Knowing is not enough, we must apply. Being willing is not enough, we must do’. Zijn quote verwoordt de essentie van wat wij tegenwoordig action-learning noemen. Het gaat er vanuit dat we vooral leren over onszelf en vaardigheden ontwikkelen door dingen te doen, uit te proberen. Zo ontstaan ook kansen voor verandering.

Natuurlijk is het goed om je af te vragen wat je wilt en kunt, maar sta daar niet te lang bij stil. Bedenk je dat de enige manier om erachter te komen of de dingen die je (vooraf) hebt bedacht ook echt kloppen is door het te doen. Het mooie is dat je al doende vaak ook dingen ontdekt waar je zelf niet meteen aan zou hebben gedacht.  Zo kwam een arts tijdens een cursus beeldhouwen erachter dat ze in haar werk onvoldoende gebruik maakte van haar creativiteit. Al een tijd liep ze rond met een gevoel dat ze iets miste in haar werk, nu wist ze wat.
Hoe begin je? Er is geen vast recept, het kan op allerlei manieren. Loop bijvoorbeeld eens de bibliotheek binnen en kijk welke boeken je in eerste instantie je aandacht trekken en waarom. Neem eens een andere fietsroute of ga eens naar dat museum dat al tijden op je verlanglijstje staat, maar wat er maar niet van komt. Of pak eens een project op in je huidige werk waar je eigenlijk geen ervaring mee hebt maar je wel leuk lijkt. Misschien gaat er wel een hele nieuwe wereld voor je open. Bevalt het niet, dan ben je een ervaring rijker en heb je in ieder geval iets geleerd over jezelf. Van te voren weet je nooit helemaal wat iets gaat opleveren. Doe je niets, dan heb je de zekerheid dat je blijft piekeren en niet vooruit komt.
Je haalt het meeste uit je ervaringen als je die evalueert. Bijvoorbeeld door jezelf af te vragen ‘wat gaf me energie en wat niet? Welke vaardigheden gebruikte ik? En zou ik dat vaker willen doen of kan ik dat ook in mijn huidige werk doen? Kijk ook eens op deze manier naar je dagelijks leven en huidige werk en verken waar jouw groeimogelijkheden liggen. In veel gevallen is meer mogelijk dan je denkt en kun je er zo op een veilige manier achter komen of je in de goede richting gaat of niet.

Bijna niemand vindt in één keer de ideale baan. Al doende en stap voor stap je loopbaan vormgeven werkt het beste. Ook dan kunnen de mogelijkheden ongekend zijn, want al die kleine stappen kunnen samen tot een grote verandering leiden. Daar ligt de kracht van doendenken!