Skip to main content
Blog

Boekentip: De keuze

Boekentip: De keuze

De Amerikaans-Hongaarse Holocaust-overlevende, psychotherapeute en danseres Edith Eger (91) was onlangs in Nederland. Vrijdag 3 mei gaf zij een masterclass en de dag erna was ze getuige van de – op haar levensverhaal gebaseerde – voorstelling De Dans ontsprongen met Pierre Bokma en Igone de Jongh. Haar boodschap: gebruik je ervaringen, ook hele nare, als inspiratiebron voor de toekomst.

Als 16-jarig meisje belandde Edith met haar zus Magda en ouders in 1944 vernietigingskamp Auschwitz. Na aankomst werden de zusjes meteen gescheiden van hun ouders. De ouders werden afgevoerd naar de gaskamers, Edith en haar zusje niet omdat Joseph Mengele, de ‘Engel des doods’, haar had uitgekozen om voor hem te dansen. Dat betekende niet dat zij geen honger leden in dit kamp.
Om te overleven maakte Edith een keuze. Ze kon niet vechten of vluchten. Vanuit die wetenschap koos ze ervoor geen slachtoffer te worden van haar situatie. Dat deed ze door te stoppen met nadenken over waarom dit haar overkwam en zich te richten op de toekomst. Op hoop in plaats van hopeloosheid. Dat was overigens geen gemakkelijke keuze.
Ze richtte zich steeds weer op het verlichten van de honger van haar zusje en de gedachte dat ze na de oorlog zou worden herenigd met haar vriendje. Deze keuze gaf haar houvast om te overleven, al waren haar zusje en zij nog maar nauwelijks in leven toen het kamp eindelijk werd bevrijd.

Eger emigreerde na de oorlog naar de Verenigde Staten, waar ze klinische psychologie studeerde. Ze wilde daar verder leven en haar oorlogservaringen achter zich laten. Haar studie bleek de start van een succesvolle en gerespecteerde loopbaan als psychotherapeut en onderzoeker. In haar praktijk behandelt ze tot op de dag van vandaag onder meer militairen en oorlogsveteranen, en slachtoffers van lichamelijke en geestelijke mishandeling. Een van haar cliënten confronteerde haar met haar eigen onverwerkte verleden. Dit leidt tot een langzame heling bij haarzelf en meer inzicht in haar patiënten.

Pas enkele jaren geleden besloot zij haar herinneringen en inzichten vast te leggen in een boek. Ze beschrijft hierin haar eigen levensverhaal en hoe ze als psycholoog haar cliënten helpt om zich uit hun eigen gedachten te bevrijden. Dat je op ieder moment en bij alles een keuze hebt over de manier waarop je met tegenslagen omgaat, ook als die uitzichtloos lijken.

Eger is inmiddels eenennegentig en liet tijdens de Masterclass zien dat ze nog altijd danst. Door het delen van haar eigen verhaal en inzichten, overstijgt haar boek de gebruikelijke oorlogsverhalen. Het is een indrukwekkend verhaal, een inspiratiebron en bovenal een hoopvol boek!