Skip to main content
Blog

Ambitie maakt gelukkig

Ambitie maakt gelukkig
Een aanrader is het boek Geluk van Leo Bormans. In dit boek, of beter gezegd dit project, brengt hij de wijsheid van vele geluksprofessoren en andere kenners uit de hele wereld samen. Een zoektocht naar het geheim van optimisme in zichzelf en de wereld om hem heen, resulteert in een omvangrijk onderzoek en lezenswaardig boek (www.theworldbookofhappiness.com).

Iedere keer als ik het boek inkijk of doorblader, wordt ik wel ‘gepakt’ door bepaalde quotes, teksten of een foto uit de Getty Collectie. Laatst bleef mijn oog hangen bij ‘Ga voor Ambitie’. De titel is ontleend aan onderzoek van Claudia Senik, hoogleraar aan de Sorbonne in Parijs. Met haar onderzoek laat zij zien dat geluksgevoel niet overeen hoeft te komen met de werkelijkheid. Hiervoor liet ze twee groepen studenten in een afzonderlijke kamer een puzzel oplossen. Beide groepen hadden er even lang over gedaan, maar groep A werd verteld dat groep B de opdracht in een kwartier had gedaan en groep B kreeg te horen dat groep A de klus in 5 minuten had opgelost. Wat bleek? Groep A was gelukkiger met het resultaat dan groep B. Zenik’s conclusie is dat vergelijken niet gelukkig maakt tenzij mensen hierdoor iets leren over hun eigen vooruitzichten. Het zijn de positieve verwachtingen en het vooruitzicht op ‘beterschap’ die ervoor zorgen dat mensen zich gelukkiger (gaan) voelen. Kort door de bocht: ambitie maakt gelukkig en afgunst ongelukkig.

Werk is voor velen een belangrijke geluksbron. Ook in die context zijn Senik’s bevindingen waardevol. Wil je gelukkig zijn in je werk en je verder ontwikkelen, vergelijk dan jezelf zo min mogelijk met anderen en concentreer je op je eigen projecten en vooruitzichten. Kortom ga uit van je eigen kracht en mogelijkheden. En mocht je het vergelijken niet kunnen laten, kijk dan vooral naar wat je ervan kan leren! Wordt vervolgd….